Role: Project Architect

Planning Approval has been received by Crosby Granger Architects for an exciting new Yacht Club on Ullswater.

The club house will feature two traditional pitched roofs facing towards the Ullswater and the fells to the west.

A large overhanging roof provides cover over a terrace while they step down from the western end to the rear of the building. In doing so we aim to reduce the proposals overall impact of the building when seen from the eastern viewpoints above the existing yacht club site.

The materials would be a mixture of corrugated cladding and timber board with large format glazed screens to the western end. Black corrugated sheet roofing helps the clubhouse strike a balance between a contemporary, durable and functional design that meets the long term demands of the club and its members, while remaining sympathetic to the site’s wider context.

 

 

 

The proposed club house and related structures will be more prominent than the existing club house as a result of the need to re-site the core building to higher ground outside of the higher flood risk area.

They will however still appear within an area that already has a busy and developed character shoreline. The resulting building would be of a significantly higher standard of design and appearance than the existing building.

While it would be likely to be more visible, the effect of this change of the landscape would be mitigated by the club house being set further back from the shore, its relatively narrow frontage, by the use of dark materials and the over sailing roof would help to minimise visual impact when viewed from the west side of the lake.

#DESIGN

RELATED PROJECTS

Footprint

Footprint

Architectural design for this contemporary educational shelter within the woods above Windermere for the National Trust.

Water End

Water End

Water End House is part of a small collection of dwellings on a family estate centred around the largest dwelling Derwent Bay House which sits to the north of Water End House.

Sheepfold

Sheepfold

The Sheepfold facility is a striking standalone building situated in The Upper Booth Campsite designed by Crosby Granger for The National Trust in the heart of the Edale Valley in the Peak District National Park.

Tarnhows

Tarnhows

The Education shelter and toilet facility is situated in the wooded car park at Tarn Hows, Coniston - one of the ‘honey pots’ of The Lake District National Park.