Role: Project Architect

The Sheepfold facility is a striking standalone building situated in The Upper Booth Campsite designed by Crosby Granger for The National Trust in the heart of the Edale Valley in the Peak District National Park. The commission was to provide a unique design that contributed to the environment and replaced the existing toilets and wash up facilities, squeezed in to a small outbuilding close to the farmhouse.

 

An extremely sensitive and high-profile site, Crosby Granger with the support of The National Trust and their tenant farmer have created something that responds appropriately to the physical and cultural nature of this fabulous part of the country that is still true to its own function, is unique and honest to its time. The National Trust also wanted to combine this design ethos with an exploration of sustainable materials and renewable power as an extension of their wider vision for their properties throughout the country.

We proposed a building that was placed within a circular enclosure that echoed the arrangements built within the fields to hold stock.