ROLE: Project Architect and Contract Administrator

In July of 2020 we completed the Lake Head Visitor facilities in one of the most sensitive sites in the newly designated UNESCO World Heritage Site in the Lake District National Park.

Lake Head is the entrance to one of the most iconic landscapes in the UK, accessing England’s highest mountains from a unique destination enjoyed by hundreds of thousands of visitors each year. Many people come to walk to the top of England’s highest mountain, Scafell Pike, to explore the wider mountainous landscape, enjoy walking along Wastwater lake shore, or simply to enjoy the peace and tranquility of this remote valley.

Our client, The National Trust, is committed to looking after the nation’s special places for ever, for everyone.

Since the early 2000’s The National Trust have been working towards the introduction of new visitor toilet facility at Lake Head adjacent to the car park in order to improve the experience for visitors and reduce the inconvenience for residents and businesses in the valley. By sensitively making a number of separate, but related change and improvement projects, we believe we can improve Wasdale for the better, solve or reduce some of the problems that have hindered the valley for decades so that Wasdale can be enjoyed by everyone, for ever. The project at Lakehead was the first of those improvements.

The new facilities have been designed with a keen awareness and understanding of the landscape and environmental sensitivity of Lake Head site adjacent to the Wastwater SSSI, the current and projected visitor numbers and the purpose and nature of those visits. In no way does the development intend to accommodate or attract an increased number of visitors to the Valley.

Despite the impact of the Covid-19 pandemic, it was with great thanks to the team at John Carr Construction Ltd that we could bring this complex project to a complete in both a timely manner and well within the available budget.

#DESIGN

A recent image of a scheme being developed at CGA within the Lake District National Park. With a close eye on traditional forms, mass, scale and materials, we aim to create a modest building and parking facility in a wooded setting which enables a wide range of problems on the highway to be solved.  More details to follow in good time.

#vernaculararchitecture
#architecture
#lakedistrictnationalpark
#worldheritagesite
#design
#heritage
#conservation
#cedarshingles
47 1
Tolson's Mill is a former textile factory which dates to the 1880s. Aligned on a North South axis, the Mill comprises a five storey iron-framed structure and a smaller two storey annex to its northern end. CGA have been designing the new fit out and the modern extension to the Mill while also preparing an extensive repair schedule. CGA are working as part of a comprehensive design team which requires the coordination of a wide team of consultants including, Fire, Acoustics, M&E, Structures, Planning and CDM.

#design
#architecture
#heritage
#victorian
#conversion
#textilemill
CGIs by @MGDesignUK
47 0

RELATED PROJECTS

Tarnhows

Tarnhows

The Education shelter and toilet facility is situated in the wooded car park at Tarn Hows, Coniston - one of the ‘honey pots’ of The Lake District National Park.

Footprint

Footprint

Architectural design for this contemporary educational shelter within the woods above Windermere for the National Trust.