Role: Project Architect and Contract Administrator

Previously a School of Music, Tower House School was founded in September 1931 with only 3 boys. Today, Tower House School provides education for 180 pupils from the local and surrounding boroughs. Covering pupils from age four to 13, the school had outgrown its Edwardian home which means that the once adequate classrooms are no longer suitable for employing 21st century teaching methods.

The development of 190 Sheen Lane provided four new classrooms with more space per child, providing a less cramped environment more conducive to todays teaching. A multi- purpose performance and play space also provides an indoor play facility that the school does not presently have, whilst also providing a flexible space which could be used for a number of different activities and events throughout the academic year, as well as the potential for community use during out of school hours.

We undertook a detailed, historical assessment of East Sheen which enabled us as designers, and the school as the client, to better understand the context and needs of the conservation area that the school sits within.

The removal of the unsympathetic residential building from the existing plot was a positive opportunity and in doing do so aiding in reinstating the architectural quality and unity of the streetscape. The new classroom building is sympathetic to the streetscape through the designed frontage to Sheen Lane and its choice of materials. We allowed the qualities of the surrounding buildings of the conservation area to subtly lead the new building in a form that is respectful and in keeping with the qualities of the Sheen Lane Conservation Area. The single storey multi-use space to the west of the site is partly hidden from Sheen Lane by the new classroom block that fronts the road. Its visual impact to the rear of the plot will be minimised through keeping the building’s height below that of the classroom block in front of it.

The first floor rooms of the building are partially within the roof space in order to maximize the new floor area gained whilst keeping the height subservient to the adjacent Building of Merit. Features that characterize the conservation area include bay windows, pitched roofs, dormer windows, and other typical Edwardian residential scale features.

"Following discussion we consider that this latest version is a good scheme, appropriate for the setting, but with buildings having a distinctive personality. The indication of materials shown has a good balance overall. In addition, this provides a good opportunity to improve the frontage treatment along Sheen Lane."

Conservation Team - Richmond and Wandsworth Councils

INSTAGRAM

An interior detail of a recently completed project at CGA. A rich blend of contemporary and traditional elements combining to modernize this gorgeous family home.

#heritage #conservation #worldheritagesite #lakedistrict #coniston #vernacular #ldnp #aonb #nationalpark #kendal #vernaculararchitecture #crosbygranger #design
#design #conservation
This residential project aimed to revitalize and expand an existing Lake District Villa, addressing unsuccessful attempts at improvement over the last two decades. The client’s vision was to craft a spacious, dynamic, and design-centric concept, involving the replacement of an outdated single-story kitchen and family room. Crucial to the project was the enhancement of panoramic views showcasing the breathtaking landscape.

#heritage #conservation #worldheritagesite #lakedistrict #coniston #vernacular #ldnp #aonb #nationalpark #kendal #vernaculararchitecture #crosbygranger #design
#design #conservation