Our Role: Project Architect and Contract Administrator

Crosby Granger Architects were invited to design, tender and oversee the replacement of the dilapidated glasshouse and loggia at Leighton Hall, Lancashire.

Leighton Hall is a historic house dating from the 18th century, altered twice within the 19th century, with earlier remains, all set within extensive grounds, near the town of Carnforth in Lancashire. It is a family home which welcomes the public to visit the house and garden along with events including educational visits, weddings, venue hire and others.

 

The Victorian Glasshouse was part of the Paley and Austin works along with the west tower. This project proposed to restore the timber portion of the conservatory that was replaced in 2000. The replacement was in modern softwood, which had completely rotten, and the building had become unusable. Whilst carefully considering the overall appearance and heritage of this historically significant Grade II* listed building. The proposal sought to restore the aesthetic of the original Glasshouse and provide additional ancillary facilities within a new build extension.

 

All the of the existing metal work was carefully retained and refurbished for reuse. The existing open loggia was enclosed with painted timber doors that will match the existing window style. Under floor heating fed by a biomass unit has been installed to improve the thermal efficiency of the new building and in doing so the existing stone flags were recorded, carefully lifted and reinstated after the UFH was installed.

The proposed works needed to retain the original design of the glasshouse as a part of the overall aesthetic of the main front to Leighton Hall. A modern extension at the rear also provided discreet ancillary facilities for visiting groups.

The overall design of the extension to the rear is some-what modern and includes a shallow five degree pitched zinc standing seam roof contained within the service yard that will contrast yet compliment the adjacent historic building fabric and the new glasshouse.

Ancillary to the glasshouse, a new extension provides supporting facilities to the rear of the conservatory where it will be hidden from the front elevation of the hall. An existing stone wall to the rear of the conservatory forms one side of a service yard and had various lean-to buildings removed to accommodate the new design. A new opening in the stone wall with a Gothic arch allows access between the ancillary accommodation and the glasshouse which includes a new kitchen, toilets, disabled WC and small store.

RELATED PROJECTS

Eshton Hall

Eshton Hall

Eshton Hall is a listed grade II* country house located close to Gargrave in the Parish of Flasby with Winterburn, which is situated in North Yorkshire within the Yorkshire Dales National Park and Craven District Council.

Furness Abbey & Piel Castle

Furness Abbey & Piel Castle

We were appointed to carry out the historical research, assessment, and strategic management review, and develop and publish a Conservation Management Plan for Furness Abbey and Piel Castle, both in the Guardianship of English Heritage.

Grasmere St Oswald’s

Grasmere St Oswald’s

Set within the idyllic village of Grasmere, right in the middle of the LDNP, the commission included research and understanding of the existing condition of the fabric and major alterations.

Thornthwaite Hall

Thornthwaite Hall

Thornthwaite Hall, is an impressive grade II listed hall house near the village of Bampton near to Haweswater in the county of Cumbria. The large farmhouse comprises a late 16th century tower and hall, however, the hall had fallen in to disrepair by the late 20th century with part of it used as a bank barn.

INSTAGRAM

An interior detail of a recently completed project at CGA. A rich blend of contemporary and traditional elements combining to modernize this gorgeous family home.

#heritage #conservation #worldheritagesite #lakedistrict #coniston #vernacular #ldnp #aonb #nationalpark #kendal #vernaculararchitecture #crosbygranger #design
#design #conservation
This residential project aimed to revitalize and expand an existing Lake District Villa, addressing unsuccessful attempts at improvement over the last two decades. The client’s vision was to craft a spacious, dynamic, and design-centric concept, involving the replacement of an outdated single-story kitchen and family room. Crucial to the project was the enhancement of panoramic views showcasing the breathtaking landscape.

#heritage #conservation #worldheritagesite #lakedistrict #coniston #vernacular #ldnp #aonb #nationalpark #kendal #vernaculararchitecture #crosbygranger #design
#design #conservation